Amigu.. a’ hva’for en fisk? Nååårh, hæklede dyr! Sådan er der mange der siger, når de hører ordet amigurumi. Og amigurumi kan for eksempel være en hæklet fisk, men udover små dyr kan det typisk også være madvarer og slik, figurer fra tegneserier, film og TV eller ting fra hverdagen som fx en tube tandpasta, en mund eller logoet fra Facebook.

Amigurumi blommer

Foto: Erinn Simon, Flickr.

En lille figur med sjæl

De små udstoppede figurer kan også være strikkede eller syede. Amigurumi (編みぐるみ) er et japansk ord, og det betyder bare noget i retning af ‘ami’: hæklet/strikket/vævet sammen og ‘nuigurumi’: udstoppet.
Jeg lærte det at kende gennem forskellige spansksprogede hækleblogs – amigurumi lader til at være vildt populært i Latinamerika – og her siges det, at hver figur har en ‘alma’, altså en sjæl. En amigurumi er så en lille ven eller følgesvend, som kan trøste sin ejer, når hun eller han er stresset eller trist til mode. Den betydning kan jeg godt lide, og det er helt sikkert rigtigt, at hver amigurumi får sin egen sjæl i form af et helt unikt udtryk.

Grumpy Cat

Nuttethedsfaktoren

Amigurumifigurer har ofte ofte et stort hoved med store øjne som får dem til at se kære ud. I Japan er amigurumi så udbredt, at man kan få hæklekits med “månedens amigurumi” i de større supermarkeder. Populariteten hænger formentlig sammen med den japanske kawaii-kultur, hvor man dyrker det nuttede, barnlige, kunstige og måske lidt kitchede.  Så amigurumi er langt fra bare tøjdyr til børn, det er også små søde symbolske venner til voksne mennesker.

Billedet herunder viser nogle hæfter som er hjembragt fra Tokyo. De japanske amigurumi-opskrifter benytter diagrammer og er derfor som regel til at finde ud af, når man lige er blevet fortrolig med den måde de er opbygget på.

amigurumi opskrifter

Det spiller nok også ind på amigurumiens popularitet at figurerne ofte er ret nemme og hurtige at hækle. De hækles som regel i spiral og oftest i fastmasker, som er nogle af de enkleste hæklemasker. Figurernes form fremkommer ved at man øger eller reducerer antallet af masker efterhånden. Kan man hækle en bold i fastmasker kan man også hækle mange amigurumier, for bolden er den grundlæggende form. Hvis man gerne vil hækle amigurumi, men aldrig har hæklet før, er en bold derfor det perfekte sted at starte. God fornøjelse!