Et par hæklede rangler til en lille ny medborger som jeg skal besøge snart. Jeg valgte at hækle dem i dobbelt garn, da jeg tror at en baby vil finde den lidt grove struktur stimulerende for sine gummer. En rangle er nemlig rigtig god til den periode, hvor barnets tænder kommer frem.

hæklet aberangle

En cirkelrangle er meget nem at hækle, selvom monteringen tager lidt tid. Efter et par stykker har jeg fået lidt hård hud på tommelfingeren af at presse synålen igennem det hæklede. Men jeg er rimelig tilfreds med resultatet, så det var det værd. Herunder kommer der en guide til, hvordan ranglen hækles.

hækledesign

Opskrift på hæklet cirkelrangle

Ranglen på billederne er ca. 10 cm høj/bred.

Garn

Du skal bruge to nøgler bomuldsgarn (8/4, 50 g/ca. 160 m) i hver sin farve. Nøglerne deles i to, da ranglen hækles med to tråde. Alternativt kan du bruge tykkere bomuld (8/8) eller tykt bambusgarn. Økologisk garn kan være en god idé til en baby, men vask under alle omstændigheder ranglen, inden du giver den til barnet. Så fjerner du evt. overskudsfarve og sikrer dig at faconen holder.

Hæklenål og raslelyd

Brug en hæklenål str. 2.5 for at få en tæt struktur og en str. 2 til øjnene, som hækles med en enkelt tråd. Herudover skal du bruge fyld, en lang stoppenål til montering, lidt sort garn til at sy øjne, mund og næse og vigtigst: Noget der kan lave lyd! Det kan være en af de små raslebokse som man kan købe eller en lille plastikbeholder med perler eller klokker i. Du skal bare sørge for at rasleindsatsen er vandtæt, for ranglen vil sandsynligvis blive vasket ofte.

perler og klokker til rangle

Hæklemasker og teknikker

Ranglen hækles rundt i spiral. For at hækle ranglen skal du kunne: Lave en magisk ring, hækle luftmasker, kædemasker, fastmasker og fastmasker i bagerste maskeled samt lave indtagninger [indt.] og udtagninger [udt.].

*…* = gentages resten af omgangen

Ranglens top

1: Magisk ring med 6 fm
2: *2 i hver* (12)
3:*1 fm, 1 udt.* (18)
4: *2 fm, 1 udt.* (24)
5: *3 fm, 1 udt.* (30)
6: *4 fm, 1 udt.* (36)
7: *5 fm, 1 udt.* (42)
8-17.:
42 fm (10 runder med 42 fm)

Afslut og efterlad en lang tråd til at sy med.

aberanglens hoved

Ranglens håndtag

Lav 14 luftmasker og saml dem til en ring med en kædemaske. Pas på ikke at sno luftmaskekæden. På billedet herunder er kæden samlet, og der er hæklet 1 omgang med 1 fm i hver maske.

luftmasker i en ring

Hækl nu 34 omgange med 1 fm i hver (14 m i hver omgang).

Det bliver til en lang tube.
Afslut og hæft enden.

en lang tube

Tuben er 8 omgange længere end håndtaget ender med at være. Se afsnittet om montering.

Abens øjne (lav 2)

1: Lav en magisk ring med 6 fm (6)
2: 2 fm i hver m (12)
3: *1 udt., 1 fm* (18)

aberanglens øjne

Abens ører (lav 2)

1: Lav en magisk ring med 6 fm (6)
2: 2 fm i hver m (12)
3: *1 udt., 1 fm* (18)
4: *1 fm, 1 indt.* (12)
5: 1 fm i hver m (12)
6: hækl en række fm gennem begge lag, så øret lukkes.
Afslut og efterlad en lang tråd til at sy øret fast med.

abens ører

Abens snude

Snuden hækles som en oval form.

1: Lav en kæde af 13 luftmasker
2: 11 fm (start i 2. maske fra nålen), 3 udt. i kædens sidste maske, vend ikke, men fortsæt rundt på den anden side af kæden: 10 fm, 2 udt. (27)
3: 12 fm, 3 udt. (= 1 udt. i hver af de næste 3 fm), 10 fm, 1 udt. i hver af de sidste 3 fm (33)
4: 1 fm i hver m gennem bagerste maskeled (33)
Afslut og efterlad en tråd til at sy snuden fast med.

snude

Montering af aberanglen

Det er nemmest at sy øjne, snude og øre på først og derefter samle ranglen. På den måde kan du komme til at hæfte ender på arbejdets bagside.
Sy først øjnene på. Tæl 3 rækker fra hovedets åbning. Øjnenes nederste kant skal flugte med 4. række. Sæt dem med 10 maskers mellemrum. (Brug knappenåle). Sy øjnene fast gennem bagerste maskeled. Så ses syningen ikke så meget.
Sy herefter ørerne på i hver side. Ørets nederste del skal flugte med række 3.

montering af øjne

Sy herefter snuden på. Dens nederste kant sidder i række 3 fra hovedets åbning. Snuden skal stikke lidt ind over hvert øje. Put lidt fyld i snuden inden du lukker den helt. Broder øjne, næsebor og mund med nogle få sting. Hæft alle ender godt og grundigt på bagsiden.

Fyld tuben fast, stik tubens første 3 omgange ind i hovedet og sæt den fast med knappenåle. Sy hovedet fast på tubens 4. omgang. 7 masker på den ene side af hovedet og 7 masker på den anden.

montering af rangle

Stop hovedet med fyld og rasleindsats. Sy i de 7 midterste masker og sy derefter tubens anden ende (i 4. omg.) fast i de sidste 2 X 7 masker.

hæklet rangle

Hvil fingrene og nyd at du har hæklet en rangle!

Vigtigt!

Respekter venligst at du ikke må kopiere mine opskrifter. Link i stedet til dette blogindlæg. Det kan du nemt gøre ved fx at benytte knapperne her under opskriften, når du deler via mail, til Facebook eller andetsteds.

Du er velkommen til at sælge de ting du som privatperson fremstiller ud fra opskriften.