Her er mit mønster på en fin hæklet firkant med riller. Firkanten har jeg brugt til at lave en kattesutteklud som du kan se i indlægget Hæklet nusseklud som kat. Men den vil også være et fint alternativ til den klassiske bedstemorfirkant til et hæklet tæppe, et pudebetræk, hæklede dækkeservietter eller andre hæklerier som laves af firkanter. Og rillerne kan naturligvis udelades. Så bliver firkanten ens på begge sider, hvor den med riller har en forside og en bagside.

God fornøjelse & giv gerne min søsterside på Facebook et “like” :-)

fin hæklet firkant med riller

Fin hæklet firkant – hækleopskrift

Instagram: @lityfa #hæklet firkant

Størrelse og materialer

Firkanten i opskriften er 15 X 15 cm, men kan nemt gøres større eller mindre. I opskriften herunder fremgår det, hvordan du gør den større, så du kan bruge den til fx en sutteklud.

Størrelsen afhænger dog også af din hæklefasthed og af garnets tykkelse. Her har jeg hæklet løst med en hæklenål str. 2,5 fra Clover. Se den evt. i indlægget Billige ergonomiske hæklenåle (Det er hæklenålen med gult skaft).

Garnet til denne gule firkant er en smule af det lækre, bløde økologiske bomuldsgarn (Alba) som du evt. kan læse mere om i indlægget Økologisk bomuld til babyer. Hvis du skal hækle en sutteklud, får du brug for ca. 1,5 nøgler á 50 g. til en sutteklud på omkring 35 X 35 cm.

hæklet firkant i gult garn

Hæklemasker

I opskriften er der brugt kædemasker [km], luftmasker [lm], stangmasker [stm] og hækling i bagerste maskeled. Ønsker du ingen riller i din hæklede firkant, skal du blot hækle gennem begge maskeled i stedet for.

Opskriftsterminologi

*…* i opskriften betyder, at du skal gentage sektionen et antal gange som angivet, (…) angiver, at der er tale om en gruppe masker som hækles i samme hul. I denne opskrift er det stangmaskegrupper.

1. runde

Lav 4 lm og saml dem til en ring med en km

fin hæklet firkant 1

2. runde

Hækl om ringen: 3 lm (tæller som rundens første stangmaske), 2 stm, 3 lm, 3 stm, 3 lm, 3 stm, 3 lm, 3 stm, 3 lm. Forbind til toppen af første stm (de tre lm) med en km. Nu har du hæklet et lille kors, hvor hvert hjørne udgøres af en lm-bue (= tre luftmasker).

fin hæklet firkant 2

3. runde

3 lm, 2 stm om lm-buen umiddelbart under (dvs. i forrige rundes 4 hjørne), 1 stm i bagerste maskeled (ikke i hullet i hjørnet, men i den første maske du kan komme ned i. Pas på – den gemmer sig lidt under de forrige to stm.) Spring 1 m over, 1 stm i bagerste maskeled, (3 stm, 3 lm, 3 stm) om næste lm-bue (hjørnehullet),
*1 stm i bagerste maskeled, spring 1 m over, 1 stm i bagerste maskeled, (3 stm, 3 lm, 3 stm) om næste lm-bue*, gentag fra * til * i alt tre gange.

fin hæklet firkant 3
Når du kommer til sidste lm-bue (som var det hjørne, du startede runden i) hækler du: 3 stm, 3 lm og forbinder til toppen af første stm (rundens første tre lm) med en km. (Kontrollér at du har 2 stm og et mellemrum på 1 m mellem hvert hjørne (dvs. mellem hver gruppe af 3 stm + 3 lm +3 stm).

fin hæklet firkant 4

4. runde

3 lm, 2 stm om første lm-bue, *3 stm i bagerste maskeled, spring 2 m over, 3 stm i bagerste maskeled, (3 stm, 3 lm, 3 stm) i næste lm-bue* gentag fra * til * i alt tre gange. Når du kommer til det sidste/første hjørne hækler du: 3 stm, 3 lm og forbinder til toppen af første stm (rundens første tre lm) med en km. (Kontrollér at du har 6 stm og et mellemrum på 2 m mellem hvert hjørne)

fin hæklet firkant 5

5. runde

3 lm, 2 stm om første lm-bue, *5 stm i bagerste maskeled, spring 2 m over, 5 stm i bagerste maskeled, (3 stm, 3 lm, 3 stm) i hjørnet* gentag fra * til * i alt tre gange. Når du kommer til det sidste/første hjørne hækler du: 3 stm, 3 lm og forbinder til toppen af første stm (de tre lm) med en km. (Kontrollér at du har 10 stm og et mellemrum på 2 m mellem hvert hjørne).

fin hæklet firkant 6

6. runde

3 lm, 2 stm om første lm-bue, *7 stm i bagerste maskeled, spring 2 m over, 7 stm i bagerste maskeled, (3 stm, 3 lm, 3 stm) i hjørnet* gentag fra * til * i alt tre gange. Når du kommer til det sidste/første hjørne hækler du: 3 stm, 3 lm og forbinder til toppen af første stm (de tre lm) med en km. (Kontrollér at du har 14 stm og et mellemrum på 2 m mellem hvert hjørne).

7. runde

3 lm, 2 stm om første lm-bue, *9 stm i bagerste maskeled, spring 2 m over, 9 stm i bagerste maskeled, (3 stm, 3 lm, 3 stm) i hjørnet* gentag fra * til * i alt tre gange. Når du kommer til det sidste/første hjørne hækler du: 3 stm, 3 lm og forbinder til toppen af første stm (de tre lm) med en km. (Kontrollér at du har 18 stm og et mellemrum på 2 m mellem hvert hjørne).

8. runde

3 lm, 2 stm om første lm-bue, *11 stm i bagerste maskeled, spring 2 m over, 11 stm i bagerste maskeled, (3 stm, 3 lm, 3 stm) i hjørnet* gentag fra * til * i alt tre gange. Når du kommer til det sidste/første hjørne hækler du: 3 stm, 3 lm og forbinder til toppen af første stm (de tre lm) med en km. (Kontrollér at du har 22 stm og et mellemrum på 2 m mellem hvert hjørne).

9. runde

3 lm, 2 stm om første lm-bue, *13 stm i bagerste maskeled, spring 2 m over, 13 stm i bagerste maskeled, (3 stm, 3 lm, 3 stm) i hjørnet* gentag fra * til * i alt tre gange. Når du kommer til det sidste/første hjørne hækler du: 3 stm, 3 lm og forbinder til toppen af første stm (de tre lm) med en km. (Kontrollér at du har 26 stm og et mellemrum på 2 m mellem hvert hjørne).

hæklet firkant ret og vrang

10. – ? runde

Hvis du ønsker at hækle en større firkant, fortsætter du blot med at øge med 2 stm mellem hvert hjørne for hver runde, dvs. 15, 17, 19, 21 osv.

Afslutning

Hæft omhyggeligt alle ender og pres til sidst firkanten i facon. Det kan du gøre ved blot at presse den i et viskestykke fugtet med kogende vand eller ved at spænde den ud på en opslagstavle med knappenåle og dampe eller stænke vand på den.

hæklet firkant til suttekludNyd at du har hæklet en fin firkant!

Vigtigt!

Del gerne opskriften på ‘Fin hæklet firkant’ ved at kopiere og indsæt dette link et andet sted på nettet: http://lityfa.dk/fin-firkant/

Du må ikke tage tekst fra min blog af hensyn til ophavsretten. Henvis hertil i stedet. Se betingelserne under Spørgsmål og Svar, hvis du ønsker at låne mine billeder fx til din egen blog eller hjemmeside.

Du er altid velkommen til at sælge det, du (som privatperson) laver ud fra mine opskrifter :-)