Der findes store mængder af hækleopskrifter rundt omkring på nettet, men der er nu noget særligt over at holde en rigtig bog i hånden. Jeg skal godt nok være den første til at indrømme at jeg tilbringer en del tid foran skærmen, men jeg prøver  at holde mig fra ipad, telefon og computer et stykke tid hver dag, for bare at slappe af og være tilstede. Jeg bruger mine hæklebøger til at bladre i og blive inspireret af og efterhånden knap så meget til at lære fra.

Her kommer en liste over nogle af mine yndlingsbøger om amigurumi og et par stykker som jeg ønsker mig. Listen er tænkt som en genvej til dig, der er på udkig efter gode hæklebøger på engelsk og andre sprog. Du skal være velkommen til at bidrage til listen med et bogtip eller en mening om bøgerne.

Dansk versus engelsk

Jeg har selv flest hæklebøger på engelsk, da jeg hæklede på engelsk (og spansk) før jeg lærte de danske hækleforkortelser. Og så findes der bare mange flere lækre bøger om amigurumi på engelsk. Flere af de bøger jeg har er senere udkommet på dansk, så tjek evt. også min liste over dansksprogede hæklebøger, der står de.

Nogle gange kan der være penge at spare hvis man køber den originale bog på engelsk fremfor den danske oversættelse. Eksempelvis kan man pt. få bogen Edward’s MenagerieAmazon.co.uk til omkring 11 pund og ca. 20 pund med porto (altså omkring 216 kr. i alt). På dansk koster Edwards Menageri pt. 262 kr. på rito.dk (inkl. porto) og 231 kr. på gucca.dk (inkl. porto). Andre gange er der ingen eller kun så lille forskel at det næsten kan være det samme.

Zoomigurumi

Disse bøger er nogle af mine favoritter indenfor opskriftsbøger. Det er efterhånden en serie på fire bøger og jeg har dem allesammen. Som titlen antyder indeholder bøgerne opskrifter på hæklede dyr (15 forskellige pr. bog) og noget af det bedste ved dem er at opskrifterne er lavet af forskellige designere med hver deres stil indenfor amigurumi. Det er designere som som Lilleliis, Irene Strange, Pepika, Josephine Wu, airali handmade og Pica-Pau (bare for at nævne mine egne yndlinge).

Zoomigurumi er den første bog. Jeg kan huske at holdet bag den lavede en slags crowd funding på amigurumipatterns.net for at rejse penge til at få den trykt. Det har næppe været nødvendigt med de efterfølgende bøger, for jeg tror de er meget populære og det er absolut fortjent.

Mine yndlingsdyr fra denne bog er ræven af Irene Strange og en lemur af airali handmade. Aben som er på forsiden, er nu også ret god. Der er billeder af alle dyrene i bogen på dens side zoomigurumiAmazon.

I Zoomigurumi 2, Zoomigurumi 3og Zoomigurumi 4 er der også 15 opskrifter og de er meget forskellige i stilen. I Zoomigurumi 2 er der bl.a. en hæklet hund, en tiger, en ko, en vaskebjørn  I Zoomigurumi 3 synes jeg den bedste figur en hvid fugl af designeren Pica-Pau, men der er mange andre fine dyr. I Zoomigurumi 4 er der bl.a. en tukan, en due og en stor grøn frø. Klik på billederne af hver enkelt bog for at komme til siderne på Amazon med billeder af de forskellige dyr.

Opskrifterne i Zoomigurumibøgerne er ikke så svære og bøgerne er helt sikkert et godt valg hvis du gerne vil i gang med at hækle på engelsk. Hver Zoomigurumibog indledes med en sektion som introducerer de hæklemasker og teknikker som bruges i opskrifterne. Forklaringer og illustrationer er ret gode, så bøgerne kan bruges af begyndere som vil lære de grundlæggende masker og teknikker.

Opskrifterne er skrevet på denne måde:

Eksempel på engelsk hækleopskrift

Amigurumi Animals at Work

Denne bog er resultat af en konkurrence. Folkene bag amigurumipatterns.net opfordrede hækledesignere til at udforme opskrifter på amigurumier i deres arbejdstøj og det kom der så bogen Amigurumi Animals at Work ud af. Jeg er helt vild med ideen og der er i hvertfald 4-5 designs i bogen som jeg synes er rigtig vellykkede. Bl.a. egernet på forsiden, en kattepige som går tur i parken med de kattekillinger, hun er babysitter for og en hummer der arbejde som kok (der er også opskrifter på de søde små madvarer som hører til!).

Opskrifterne i Amigurumi Animals at Work er skrevet på samme måde som i Zoomigurumi

My crochet doll

Det her er en udmærket bog hvis man vil hækle en sød og fin lille pigedukke med en masse forskelligt tøj og tilbehør. My Crochet Doll er skrevet af hækledesigneren Isabelle Kessedjian, der bor og arbejder i Paris. Første halvdel af bogen består af fotos af dukken i forskellige udgaver og omgivelser. Udover opskriften på dukken indeholder bogen også en masse forskelligt tøj og nuttet tilbehør. Eksempelvis er der en bjørnedragt, et superheltekostume, en kuffert, en bamse og nattøj.

Der er nogle fejl i opskrifterne ind i mellem og ingen instruktioner i hvordan man monterer de forskellige dele, så jeg vil ikke anbefale den til begyndere. Den egner sig bedst til nogen der er vant til at hækle og selv kan regne de manglende ting ud.

Jeg har selv bogen på spansk, hvor opskrifterne er formuleret således:

eksempel på spansk hækleopskrift

Linket vil føre dig til den engelske version (UK terminologi).

Amigurumi! Super happy crochet cute

Det var min første hæklebog og lidt af en åbenbaring fordi den indeholdt opskrifter på “humanoids” – dyr med tøj. Jeg har indtryk af at Elizabeth Doherty som designeren hedder, var med til virkelig at sætte skub i amigurumiens udbredelse i USA. Desværre har hun ikke længere sin blog. Der viste hun ellers billeder af sin arbejdsproces som udover hækling bl.a. indebærer en hel del broderi og patchwork. Hendes dukker er blevet mere og mere detaljerede med tiden og med de mest gennemarbejdede udtryk. Beth Doherty laver meget få dukker og sælger dem til samlere.

I Amigurumi!: Super Happy Crochet Cute er der bl.a. en kanin, en abe, en kat og en punket dukke ved navn Strawberry.

Beth Doherty skriver sine opskrifter således:

Rnd 1: ch 1, work 6 sc in ring, pull starting ring closed (6 sts)
Rnd 2: 2 sc in each sc around (12 sc)
Rnds 3-5: Inc 6 sc evenly spaced around. Avoid placing increases in the same place every round (30 sc at end of rnd 5)
Rnds 6-13: Inc 3 sc evenly spaced around (54 sc at end of rnd 13).

Som det ses angiver hun ikke hvor indtagninger og udtagninger præcis skal laves og der er også nogle småfejl hist og pist. Det er måske ikke den mest begyndervenlige hæklebog, men dog til at finde ud af.

Amamani – puzzle ball

Mange kender nok puslebolden i patchwork eller hækling. Det er en nem og sjov bold som kan skilles ad og samles igen som et 3d puslespil. Dedri Uyjs har taget skridtet videre og designet dyr ud fra den klassiske amish puzzle ball. Hendes bog Amamani Puzzle Balls indeholder opskrifter på en løve, en dinosaurus, en elefant, en giraf og en skilpadde. I bogen er der en meget udførlig billedguide til hvordan boldene hækles. Jeg synes de hæklede puslebolde er perfekte gaver til børn fra de er omkring 8 mdr.

Hello my name is Amineko

Denne bog har jeg et ganske særligt forhold til. Noget af det allerførste jeg hæklede var nemlig en kat som skulle ligne Nekoyamas Amineko (neko betyder kat på japansk). Jeg havde set et billede og senere fandt jeg den gratis opskrift på Amineko. Fra den opskrift lærte jeg at starte hæklearbejdet med “den japanske metode”, altså den magiske ring. Siden har jeg hæklet Amineko en masse gange i forskellige størrelser og farver.

Jeg købte Nekoyamas bog Hello My Name is Amineko: The Story of a Crafty Crochet Cat da den kom i engelsk udgave. Det er en billedfortælling med en masse søde katte i forskellige størrelser som drikker te, sover eller sidder ovenpå hinanden. 2. halvdel af bogen indeholder opskriften på Amineko samt en kæmpe Amineko og skabeloner, så man kan sy for eksempel en futon og små fiskepuder til den. Så langt er jeg dog aldrig lige nået.

Amigurumi collection

Amigurumi collection. Vol. 7 er det syvende i en række af japanske hæklemagasiner. Hvis man har mod på det kan jeg anbefale at prøve at få fat på nogle af dem. De er helt klart trendsættende indenfor amigurumi med vægt på cute og figurerne kopieres i stor stil på Etsy. Jeg har været heldig at fået nogle stykker som souvenir fra Tokyo. Hæfterne er ikke helt billige at anskaffe, når man befinder sig i Europa, men der er en forhandler på Amazon som sender dem fra UK.

Opskrifterne i Amigurumi collection er japanske diagrammer. Umiddelbart lidt af en udfordring, men når man først har knækket koden er det faktisk ikke så svært igen. Man går selvfølgelig glip af syvejledninger og den slags, som er skrevet med tekst, men diagrammerne fortæller alle de vigtige ting. Billedet herunder er ikke så skarpt, men kan give indtryk af hvordan en opskrift kan tage sig ud:

Amigurumi-collection

Ice box crochet

Fuld af opskrifter på friske, kølige madvarer. Det ser bogen Ice Box Crochet ud til at være. Der er små kager, frugter, grøntsager, æg mv. Selv køleskabet er hæklet! Så et godt bud på en bog, hvis man søger opskrifter på legemad. Jeg har ikke selv bogen endnu, men den er klart på ønskelisten.

El mundo de Pica Pau

Sidst – men ikke mindst har Pica Pau (Yan Schenkel) fra Buenos Aires i foråret udgivet en bog som jeg virkelig sukker efter. Pica Pau designer de sødeste dyr lige efter min smag. Figurerne er ikke svære at lave, så jeg har egentlig ikke brug for opskrifterne. Jeg elsker bare Pica Paus stil og ville gerne eje bogen for at nyde billederne.

Gode hæklebøger: Pica Pau

Bogen er tilsyneladende ikke helt nem at få ud af Argentina, men der er en lille butik i Barcelona som vist nok importerer den.

***
Lityfa is a participant in the Amazon EU Associates Programme, an affiliate advertising programme designed to provide a means for sites to earn advertising fees by advertising and linking to Amazon.co.uk.