Jeg elsker hæklebøger og har mange af dem. Også selvom jeg i virkeligheden ikke særlig tit hækler efter opskrifter. Det er bare lækkert at have bøgerne at bladre i og blive inspireret af. Mine yndlingsbøger er ikke forvist til reolen, men ligger frit fremme og jeg nyder tit at kigge på billederne.

vi-haekler-amigurumier

Hvis du er på udkig efter gode hæklebøger kan du læse med her. Jeg er gået i gang med at opbygge en guide til de bedste og du er inviteret til at bidrage med et tip til din yndlingsbog eller skrive din mening om de bøger jeg omtaler på listen. Bare brug kommentarfeltet under indlægget. Da min blog handler om amigurumi fokuserer jeg på bøger om hæklede dyr og figurer. Jeg medtager dog et par andre bøger som også kan være nyttige. Fx hvis man vil hækle mønstre på et dyr eller tøj til en dukke.

teknik-moensterbog-rito

Der er efterhånden en del bøger på dansk om hækling, så jeg reserverer dette indlæg til de bøger man kan købe her i landet eller låne på biblioteket. Tjek mit indlæg Hæklebøger på engelsk for at få inspiration til hæklebøger på engelsk (og japansk og spansk). Der findes masser af skønne bøger om amigurumi og der kommer hele tiden flere til.

Hæklede dyr m.fl.

En forfatter man ikke kommer udenom, når det handler om hæklebøger er Maja Hansen. Hun er kvinden bag en hel serie af bøger om hæklede dyr og andet legetøj. Figurerne i hendes bøger er ofte ganske små, (8-10 cm). De egner sig derfor godt til fx barnevognskæder, uroer og nøgleringe. Desuden er der i hver bog mange forskellige figurer at vælge imellem.

Hæklede dyr

I Hæklede dyr er der bl.a. en hæklet hvalros, forskellige bondegårsdyr og dyr fra savannen. I Flere hæklede dyr er der f.eks. en gravhund, en bambi (så kær!) og en kænguru med unge . I Nye hæklede dyr er der bl.a. opskrifter på dinosaurer og en supersød lyserød flamingo.

Flere hæklede dyr

nye hæklede dyr

Endvidere har Maja Hansen lavet bogen Hæklet frugt og grønt med en masse lækre sager til legekøkkenet.

Der er udmærkede billeder i bøgerne uden at der dog er kælet for lay-outet. Det lille format (bøgerne er små og kvadratiske) gør ikke siderne til en fryd for øjet (ja, jeg er meget visuelt anlagt!). Til gengæld er de jo nemme at have med i tasken.

Maja Hansens bøger henvender sig til alle der gerne vil hækle. Hendes instruktioner er typisk formuleret sådan her:

1. omg: start med 6 fm i en mr (6 fm)
2. omg: 2 fm i hver fm (12)
3. omg: *2 fm i næste fm, 1 fm i næste fm* gentag 6 gange (18)

9. omg: *fm tage ind, 1 fm i de næste 3 fm* gentag 6 gange (24)
10. omg: *fm tage ind, 1 fm i de næste 4 fm* gentag 4 gange (20)

Ind imellem kan hun finde på blot at skrive “formindsk” eller “øg” med X antal masker, hvor det altså ikke er regnet ud, hvor og hvordan. Det er ikke så begyndervenligt, men dog til at finde ud af, da læseren kan finde udregningen andetsteds i opskriften.

hæklet frugt og grønt

Maja Hansens bøger fås ofte ret billigt. Jeg har set dem til alt fra 49,- til 159,- kr. og som regel ligger de i omegnen af 100 kr. Det gør de bl.a. på Rito lige her. Så det er ikke den dyreste udskrivning hvis man køber én og bagefter finder ud af at hækling alligevel ikke var sagen.

TIP 1: Maja Hansen har også skrevet bogen Hæklet legetøj, hvor figurerne gennemgående er noget større end i de bøger hun startede ud med. I den er der bl.a. opskrifter på en traktor, en trold, hvaler og en drage. Der er nogle fejl i bogen (ikke godt, når bogen appellerer til begyndere). Men man kan hente retteark på forlagets hjemmeside.

hæklet legetøj

TIP 2: Du kan hente Maja Hansens bog Historiske hæklerier som e-bog ganske gratis på hendes hjemmeside lige her. Den indeholder opskrifter på en række historiske personer såsom Che Guevara, Karl Marx, Frederik Nietzsche, Jomfru Maria og Adolf Hitler (!).

Vi hækler amigurumier

Hvad Maja Hansen har gjort for amigurumis popularitet i Danmark, har Mia Bengtsson gjort for udbredelsen af hæklede figurer i Sverige. Flere af hendes bøger er oversat til dansk. Den første Vi hækler sjove amigurumier, indeholder bl.a. en virkelig fin flodhest.
Bogen er desværre udsolgt fra forlaget, men man kan være heldig at finde den på biblioteket.

Gode hæklebøger: Vi hækler sjove amigurumier af Mia Bengtsson
Den anden bog, Vi hækler flere amigurumier – søde små glædesbebudere, synes jeg også er god. Personligt foretrækker jeg Mia Bengtssons figurer frem for de fleste af Maja Hansens. Figurerne er mere enkle i deres udtryk og der gøres ikke i lige så høj grad brug af filt. I Vi hækler flere amigurumier er der opskrifter på bl.a. en kat, en bjørn, en gris, en bæver samt forskellige fantasifigurer.
Opskrifterne er inddelt i forskellige sværhedsgrader og bogen indeholder også billedforklaringer på hæklemasker og teknikker. Det gør den velegnet for begyndere.

vi-haekler-amigurumier

Mia Bengtsson skriver sine opskrifter sådan her:

1. omg: 6fm (6)
2. omg: [2i1] x6 (12)
3. omg: [1fm, 2i1] x6 (18)

8. omg: 3 enkelte omg (30)
9. omg: [3fm, 2→1] x6 (24)
10. omg: [2fm, 2→1] x6 (18)

Som det ses i omg. 9-10 bruger hun en pil [2->1) til at betegne indtagninger med. Det er anderledes end hvad man almindeligvis gør, men egentlig ganske pædagogisk tænker jeg.
Skal jeg finde noget at indvende er det at oversættelsen “3 enkelte omg.” måske kan virke lidt forvirrende på danske læsere, for hvad menes der med “enkelte”? På svensk siger man “3 enkla varv”, men på dansk er udtryk som “hækl lige op”,  “gentag forrige omg” eller bare “3 omg. á X antal masker” nok mere forståeligt. Det er en meget lille detalje, jeg nævner den kun fordi jeg meget ofte ser direkte oversættelser i hækleopskrifter og der må forlagene da godt lige oppe sig lidt.

Vi hækler flere amigurumier fås til omkring 100 kr. Jeg har fundet den til 89,- kr. lige her på Gucca.

Edwards Menageri

Her er en bog fra min ønskeliste. Da jeg ikke har den selv, kan jeg af gode grunde ikke sige så meget om den, men jeg synes den ser interessant ud. Dyrene i Edwards Menageri er helt anderledes afdæmpede i farverne end man oftest ser i bøger om amigurumi.
Det giver indtryk af nostalgi og et poetisk univers som jeg synes passer rigtig godt til hæklede tøjdyr. Ud fra billedet på forsiden ser det ud til at der er eksperimenteret med teknikkerne, så bogen er ikke blot mere af det samme som man kan finde i andre bøger. Fx er der en abe med pels hæklet i løkkemasker og et får i boblemasker.

edwards menageri

Hvis du har bogen må du meget gerne fortælle hvad du synes om den.
Edwards Menageri er skrevet af Kerry Lord og fornylig oversat til dansk. Den fås bl.a. her på Rito til 229 kr. (+porto)

Hæklede kager og søde sager

Denne bog bliver man lækkersulten af. Den indeholder en masse opskrifter på kager (forskellige lagkager, muffins, flødeboller m.fl.) og pynt til kagerne som fx delikate jordbær og små fødselsdagslys. Hæklede kager og søde sager er i samme format (18 X 18 cm) som Maja Hansens bøger og den er meget appetitligt illustreret med fotos af de forskellige søde sager.
Bogen er domineret af lyserøde farver og fine detaljer. Det er måske lige feminint nok for min egen smag, men man kan jo bare hækle kagerne i nogle andre farver.

hæklede kager og søde sager

Hæklede kager og søde sager er skrevet af Elena Nielsen. I bogens opskrifter hækles der både i rækker og omgange. Her er et eksempel på en instruktion:

1. rk: 1 fm i 2. m fra hæklenålen (1)
2. rk: 1 lm, 2 fm i næste m (2)
3. rk: 1 lm, 2 fm (2)

9. rk: 1 lm, 2 fm i næste m, 4 fm, 2 fm i næste m (8)
10. rk: 1 lm, 8 fm (8)

TIP: Bogen er oplagt, hvis man gerne vil hækle søde sager til legekøkkenet. Jeg undlader at sy delene sammen og bruger i stedet velkro eller trykknapper. Så er der mere leg i det for børnene :-)

Man kan finde Hæklede kager og søde sager til 100 kr. her på Rito.

Hæklede babydukker

Denne bog indeholder opskrifter på to babydukker og en masse tøj og tilbehør til dem. Fx sparkedragter, tæpper og fastelavnstøj. Dukkerne skulle blive ca. 18 cm høje. Jeg er ikke selv så meget til hæklede dukker der er naturalistiske, så jeg har ikke købt denne bog. Men det er amigurumi på dansk, så jeg synes den hører til på listen. Det er også en fin idé med flere forskellige sæt tøj til dukkerne.

hæklede babydukker

Hæklede babydukker er skrevet af Helle Juul og fås til 100 kr. her på Rito og 88,95 på gucca.dk (+ porto)

75 fugle, fisk og andre fantastiske væsener i hækling og strik m.fl.

Her er to fine bøger af Lesley Stanfield som også er udkommet på dansk. Bøgerne indeholder ikke amigurumi, men flade blomster og dyr som kan bruges til at pynte hæklede figurer med eller til at sy på tøj, suttesnore o.lign. I 75 fugle, fisk og andre fantastiske væsener er der udover fugle og fisk også insekter og blade. Halvdelen af opskrifterne er på strikkede ting og det er jo fint, hvis man også strikker. (Det gør jeg så ikke og jeg ærgrer mig lidt over at der er den kæreste lille strikkede fugl, men ikke en tilsvarende hæklet).

75-fugle-fisk-rito
I 100 blomster i hækling og strik er der som titlen fortæller, en masse blomster og blade samt et par sommerfugle. Mine yndlingsting fra bogen er en hæklet stedmoderblomst og en kløver.

100-blomster-rito

I begge bøger er opskrifterne inddelt i sværhedsgrader fra begynder til avanceret. Tingene er temmelig små og som jeg husker det var opskrifterne altså ikke helt nemme at hitte ud af, da jeg lige var begyndt at hækle. Der er nogle rigtig gode hækleinstruktioner med tegninger af hæklemasker i bøgerne og de er meget overskueligt og pædagogisk opbygget. Men jeg vil stadig mene at opskrifterne generelt vil være lige i overkanten for de fleste begyndere.

Da jeg har bøgerne på engelsk kan jeg ikke vise eksempler på hvordan instruktionerne er skrevet i de danske udgaver. Men jeg kan da fortælle at hver opskrift også er gengivet som diagram og det synes jeg er et kæmpe plus ved bøgerne. Det gør opskrifterne tilgængelige for folk der foretrækker diagrammer frem for skrevne opskrifter og giver mulighed for at dobbelttjekke, hvis man er i tvivl om noget.

75 fugle, fisk og andre fantastiske væsener og 100 blomster i hækling og strik fås til omkring 249 kr. pr. bog. Fx på Rito.

Hæklerens store teknik og mønsterbog

Hvis man køber Hæklerens store teknik- og mønsterbog med forventning om at finde forklaringer på hækling i 3d, vil man blive skuffet. Der er kun et enkelt opslag om at “hækle rundt i rørform” og ingen opskrifter på amigurumi. Til gengæld er det altså en virkelig god begynderbog som forklarer alle de grundlæggende masker og teknikker i hækling på en pædagogisk måde. Der er også vasketips og forklaringer om hæklefasthed mv. Man kan desuden lære de lidt mere avancerede masker som popcornmasker og løkkemasker, som kan bruges til at tilføre hæklede figurer noget ekstra. Fx kan man bruge løkkemasker til at lave en løvemanke og popcornmasker til pelsen på et får.

teknik-moensterbog-rito

Der er masser af fotos og illustrationer i bogen og desuden er der diagrammer til de mange forskellige mønstre som bogen indeholder.

Hæklerens store teknik- og mønsterbog er skrevet af Jan Eaton og oversat til dansk af Sidsel Sanggild. Du kan finde den til omkring 200 kr. Pt koster den 229,- på rito.dk

200 hæklemønstre

Endnu en bog som ikke direkte omhandler amigurumi, men som alligevel er rigtig nyttig. Bogen er en omfattende og særdeles godt illustreret guide til masser af forskellige hæklemønstre som kan kombineres i det uendelige. Hvis man vil give sin amigurumi struktur som f.eks pels eller hvis man vil lave tøj til hæklede dukker er bogen lidt af en guldgrube. Jeg synes den er utrolig inspirerende og den har givet mig lyst til at prøve at designe nogle mønstrede amigurumier.

Gode hæklebøger: 200 hæklemønstre

200 hæklemønstre er skrevet af Sarah Hazell og oversat af Sidsel Sanggild. Den fås bl.a. lige herstrikkes.

 

Listen opdateres…

Skriv gerne, hvis du har et bogforslag til listen. Den skal helst være om amigurumi. Når jeg omtaler bøgerne skæver jeg til: 1. Hvordan opskrifterne er formuleret i forhold til den målgruppe, de henvender sig til. 2. Lay-out og billedkvalitet. 3. Nyhedsværdi og originalitet samt 4. Pris i forhold til kvalitet. Dette indlæg er ikke sponsoreret, men siden indeholder reklamelinks.