Selvstribende garn passer perfekt til en hæklet stjernebold. Den består nemlig af 12 helt ens moduler, hvilket i hvert fald for mig godt kan føles en smule ensformigt. Men når garnet selv skifter farve, kan man jo hygge sig med at iagttage hvordan stjernens 12 spidser falder forskelligt ud, mens man hækler.
stjerneboldens 12 spidser
Sådan noget blødt farveladeagtigt garn klæder faktisk også stjernebolden rigtig godt, synes jeg.  Det hæklede spiller op mod stjernens stramme geometriske form, hvilket egentlig bare understreger figuren. Det her bomuldsgarn i blålige og rødlige nuancer fandt jeg for bare 10 kr. pr. nøgle i et supermarked. Det kaldte på en dodecahedron…

selvstribende garn til en stjernebold

 Stjernebold – dodecahedron

Jeg begyndte med at hækle den første af stjernens 12 spidser på pind 2,5 efter følgende enkle opskrift:

1. 5 fm i en magisk ring
2. 5 fm
3. 1 udtagning i hver fm. (10)
4. 10 fm
5. *1 fm. 1 udt.* gentag omgangen ud (15)
6. 15 fm
7. *2 fm, 1 udt.* gent. omg. ud (20)
8. 20 fm
9. *3 fm, 1 udt.* omgangen ud(25)
10. 25 fm
11. *4 fm, 1 udt.* omgangen ud (30)
12. 30 fm
13. *5 fm, 1 udt.* omgangen ud (35)

 

stjerneboldens første spids

Så hæklede jeg resten af flokken efter samme model, 12 i alt. Og hæftede de fleste af enderne…

stjerneboldens 12 moduler

Så formede jeg en “blomst” med 1 spids i midten og 5 udenom og syede dem sammen på vrangsiden med en af de efterladte ender. Da der var 35 masker i bunden af hver spids, skulle de monteres således at der af hver bund opstod 5 sider af hver 7 masker. (Dvs. en femkantet blomst af 6 små pentagoner).

stjernebolden samles som en blomst

Og så virkede det pludselig forkert, da jeg havde hæklet et par spidser mere på blomsten… Sidst jeg hæklede disse geometriske fiduser var i 2009, da jeg lige var begyndt at hækle. Jeg havde glemt hvordan jeg skulle gøre med de resterende spidser (og lykkeligvis også glemt at monteringen faktisk tager ret lang tid i forhold til selve hæklingen..). Så jeg konsulterede Ravelry og fandt flere forskellige opskrifter.

Nogle hækler eller syr to femkantede “blomster” og sætter dem sammen (forskudt af hinanden) på midten, men jeg synes det giver et bedre finish at montere dem fra indersiden. Det fandt jeg en vejledning til her:  http://www.ravelry.com/patterns/library/dodecahedron-thingymabob

Jeg er ikke sikker på at jeg endte med at gøre som der stod, for jeg var lidt for utålmodig til at læse lange beskrivelser og kiggede i stedet på nettet efter diagrammer og viden om geometriske figurer som jo er super nyttig når man hækler. Desværre forstår jeg ikke meget af det der fx står på Wikipedia om dodecahedroner, men jeg fandt nogle nyttige illustrationer alá denne her, som viser figuren:

Dodecahedron diagram

På dansk kaldes den en dodekaheder, og man skal bare forestille sig at hver stjernespids stikker op fra en pentagonformet base.

Metoden med at sy på vrangsiden lykkedes i sidste ende helt fint. På den allersidste side af spids nr. 12. måtte jeg naturligvis sy lidt på ydersiden. Jeg syede i alt 20 hjørner.

sådan samles en hæklet dodecahedron

Til sidst udstoppede jeg figuren med fiberfyld og puttede desuden en lille rasleboks i. Næste gang vil jeg nok hækle stjernebolden sammen undervejs, dvs. at den sidste omgang i hver spids bliver forskellig. Helt undgår man nok ikke at sy i hjørnerne for figuren skal stoppes hårdt for at holde faconen.

Hæklet stjernebold

Der er stadig 2/3 dele af det selvstribende garnnøgle tilbage, så der er altså til 3 små hæklede stjernebolde i sådan et supermarkedsnøgle til en ti’er.

stjernebold i flerfarvet garn