Hvis du vil hækle giraffen Ziggy kommer her lidt hæklehjælp og nogle ideer.  Ziggy laves nemlig ud fra hæklekittet her (linket åbner hos kukuk i et nyt vindue), hvor opskriften er på engelsk (tysk eller hollandsk). Og så hækles den i stofgarn og med en meget stor hæklenål, hvilket betyder at hullerne i det hæklede bliver større end ved almindelige små hæklede dyr. Du kan se billeder af hæklekittet i mit tidligere indlæg her.

Ziggy giraf amigurumi

Jeg synes Ziggy er en meget kær hæklet giraf, så jeg har brugt opskriften til også at lave nogle små rangler. Dem skriver jeg om nederst i indlægget. Her kan du også se, hvordan giraffens ben samles.

Forstå opskriften på Ziggy

Hæklekittet kommer fra det hollandske firma Hooked, som også laver garnet Zpagetti, der er lidt tykkere end Ribbon XL, som Ziggy er lavet af. Opskriften er på engelsk (UK-terminologi), tysk eller hollandsk.

Opskriften er ikke i sig selv svær, snarere tværtimod – og der er endda en QR-kode til videoer på Youtube, som forklarer hæklemaskerne. Men hvis du ikke har hæklet på et andet sprog før, kan det måske være lidt forvirrende. Derfor får du her en oversigt over de forkortelser og udtryk, som er brugt i den engelske udgave af opskriften.

[st -stitch]: maske
[ch – chain]: luftmaske
[ss -slip stitch]: kædemaske
[dc -double crochet]: fastmaske
Round: Omgang
Second ch from hook: 2. lm fra nålen.
Repeat: gentag
Around: Resten af omgangen
Threads: Garnender

[*…*]: Gentag

(Disse engelske hækleforkortelser og udtryk finder du også på siden: Hækleordbog engelsk-dansk her på bloggen. Du er som altid også meget velkommen til at spørge løs i kommentarerfeltet).

Hvordan fylder man Ziggy?

Ribbon XL er et meget let og ret elastisk båndgarn og der hækles med en hæklenål str. 9, så hullerne i det hæklede bliver i sagens natur ret store.

Jeg løste dette ved at klippe et par grå strømpebukser i dele og putte fyldet deri. De viste sig at være perfekte til formålet, da de var lidt elastiske. Jeg puttede en strømpebuksedel med fyld i hver af giraffens fødder først, og herefter fortsatte jeg med at forme figuren. Strømpebuksedelene er bare bundet sammen i hver ende med råbåndsknop.

sådan fylder man en amigurumi i stofgarn

Her har jeg brugt fiberfyld, men hvis giraffen fx skal fungere som dørstopper, kan man jo fylde stofposer med sand og putte en i hvert ben.

Hæklet giraf rangle

Opskriften til Ziggy fungerer også perfekt med ganske almindeligt bomuldsgarn. Så bliver den naturligvis meget mindre. Her har jeg hæklet to giraffer i to tråde bomuld 8/4 – og det giver en rigtig god størrelse og form til en rangle. Barnet kan nemlig få fat om halsen og ryste den. Ranglerne på billedet er 15 cm høje og hæklet med en hæklenål størrelse 3.0. I mave og hoved har jeg puttet små raslebokse.

hæklet giraf rangle

Til girafferne på billedet har jeg brugt lyseblå/naturhvid og gul/naturhvid. Det giver en meleret effekt. Pletterne er syet på. Følehornene ville jeg gerne have lidt større end i opskriften, så jeg tog bare følehornene fra min opskrift på hæklede sommerfugle.

Sådan laves Ziggys ben

Noget af det, der gør, at jeg synes at denne giraf har et godt design, er at benene hækles ud i et med kroppen. Det giver et meget mere helstøbt udtryk på en amigurumi.

Hvis du ikke har prøvet at hækle efter denne metode før, kan du måske hente hjælp ved at kigge på billederne her:

1. Først hækles de fire ben separat

hæklede fødder til giraffen Ziggy

2. Så hækles benene sammen

Benene hækles sammen i en kæde og derefter forbindes ben nr. 1 med ben nr. 4. I midten opstår der et hul.

hæklede fødder til giraffen Ziggy 2

3. Til sidst sys eller hækles hullet i midten sammen.

sammenhækling af fødder i amigurumi

Det hele er grundigt beskrevet i opskriften som følger med hæklekittet. Der er dog ingen billeder i, hvad der ellers kan være nyttigt for nybegyndere. Det er der så nu :-)

Opskriften er i øvrigt meget nem at tilpasse. Fx kan man jo bare hækle nogle omgange mere på benene og halsen, hvis man ønsker en hæklet giraf med lidt mere ‘giraf-agtige’ proportioner.

Jeg håber at disse tips vil komme dig til nytte, hvis du får lyst til at hækle en giraf i stofgarn eller en giraf rangle. Du kan finde link til opskriften i indlægget om giraffen Ziggy.

God fornøjelse!

lille hæklet giraf i blå med gule pletter