Hvis du tænker på at købe nye hæklenåle eller investere i et hæklenåle sæt, kommer her en guide som måske kan hjælpe dig med at vælge den rigtige hæklenål til dine hænder. Hvis du hellere vil springe de lange nørdede forklaringer over, kan du også bare gå direkte til min oversigt over billige ergonomiske hæklenåle lige nu og selv klikke dig rundt. Eller læs om mit dilemma mellem Clover soft touch og Clover amour.

En hæklenål er ikke bare en hæklenål

Det gør en rigtig stor forskel hvilken hæklenål man bruger, har jeg erfaret. De første år hæklede jeg bare med de nåle, jeg lige faldt over i supermarkedet eller kinabutikken. Det var de helt enkle og tynde hæklepinde samt nogle nåle med et rundt håndtag af hård plastik. Siden har jeg fundet ud af at en hæklenål ikke bare er en hæklenål, og at det godt kan betale sig at kigge sig omkring efter nogle af god kvalitet.

nogle af mine hæklenåle

Ergonomiske hæklenåle

Der findes ergonomiske hæklenåle, som er langt bedre end de ”almindelige” billige hæklepinde fordi de er designet til at ligge i hånden. En ergonomisk hæklenål er altså ikke bare en pind med en krog i den ene ende. Den har et specialformet skaft og et særligt buet hoved, ligesom overfladen kan være af en speciel slags. De ergonomiske hæklenåle gør det uden tvivl hurtigere og mere behageligt at hækle. Så selvom man ikke nødvendigvis er plaget af gigt eller tendens til seneskedehindebetændelse, kan man have stor glæde af dem.

Ergonomiske hæklenåle - forskellige slags

Tre ting du skal overveje, inden du køber nye hæklenåle

Men ligesom hæklenåle ikke bare er hæklenåle, er ergonomiske hæklenåle det heller ikke. Der findes efterhånden mange forskellige mærker og de er som regel mere pebrede i prisen end dem fra supermarkedet. De ergonomiske hæklenåle tvinger desuden hånden ind i nogle bestemte bevægelsesmønstre som selvfølgelig skal passe til den måde man hækler på. Ellers virker de ikke.
Det gør det vigtigt at overveje hvad ens behov er inden man kaster penge efter nogle nåle, der gerne skulle kunne bruges tit og i mange år.

Jeg har opdaget at der er (mindst) tre ting som har betydning for hvor godt en hæklenål fungerer.

1. Håndtagets form og skaftets længde
2. Hovedets og halsens størrelse og form
3. Det materiale som hæklenålen er lavet af

De tre ting spiller selvfølgelig sammen med a) hvordan man selv holder på hæklenålen, b) hvilket garn man foretrækker at hækle i og c) hvilke masker og mønstre man typisk hækler.

hæklenålens anatomi

1. Håndtagets form og skaftets længde

Nogle ergonomiske hæklenåle har et rundt skaft eller håndtag, nogle et fladt og andre har et skaft som er delvist fladt og delvist rundt.
De runde har ikke en bestemt plads til tommelfingeren, men er mere fleksible og nok lidt sværere at styre, da de kan rulle. Det flade håndtag er velegnet, hvis man holder på hæklenålen som på en blyant. Her hviler tommelfingeren på det flade stykke. Holder man som på en kniv, kan tommelfingeren til gengæld komme til at hvile på kanten af nålen i stedet for på den plads, som var tiltænkt.

Med et delvist fladt og samtidig lidt rundet håndtag får man en hæklenål der både har støtte til tommelfingeren, men hvor der samtidig er en vis fleksibilitet. Selv holder jeg (for det meste) som på en kniv og foretrækker den blandede type. Det er den gule i midten på billedet herunder. Læs evt. mere om den i indlægget her.

Hæklenålens skaft og længde

Længde på håndtag og hæklenål

En anden vigtig ting er hvor langt håndtaget er i forhold til den del af hæklenålens skaft som er blottet (stangen). Hvis stangen er lang, er der mulighed for at have mange masker på nålen af gangen. Det er godt, hvis man fx hækler i mønstre med boblemasker o.lign. Hvis stangen er kort bliver man tvunget til at holde maskerne indenfor det samme korte stykke, dvs. at bevægelserne i hånden bliver mindre. Det er bedre for håndledet, men det kræver noget tilvænning ikke længere at have bevægelsesfrihed til at kunne lade garnet glide frem og tilbage på nålen.

Endelig er det af betydning hvor lang hæklenålen i det hele taget er. Holder man som på en blyant, vil skaftet typisk pege opad og ende i luften over knoen på pegefingeren. Holder man som på en kniv, kan skaftet til gengæld støde mod håndfladen, hvis det ikke er langt nok. (Læs evt. mere om at tage kniv- eller blyantsgreb på hæklenålen)

Når du skal beslutte dig for hvilke nye ergonomiske hæklenåle, du vil investere i, er det især en god idé at lægge mærke til om du bruger knivgreb eller blyantsgreb.

knivgreb eller blyantsgreb

2. Materiale på hæklenålen

Det materiale som hæklenålen er lavet af er også vigtigt. Hvis hovedet og stangen er af aluminium, vil den fx være lettere end hvis den er af stål. Men alt metal vejer til, og aluminium er ikke så stærkt som stål. Derfor laves de store størrelser hæklenåle oftest i plastik eller træ. De helt små størrelser hæklenåle fremstilles gerne i stål, for det knækker ikke selvom pindene er tynde.

Nogle hæklenåle har en særlig overflade som glider ekstra nemt. Det kan både være en fordel og en ulempe.
I bomuld vil det tit være en fordel, da dette garn ellers kan være hårdt for hænderne at hækle i. Med akryl, silke eller strømpegarn kan det være en ulempe, da garnet i forvejen er meget let og en glat hæklenål kan derfor gøre at maskerne smutter. Dette er dog i høj grad et spørgsmål om at vænne sig til hæklenålen. Den glatte overflade kan nemlig også gøre at man kan hækle super hurtigt, når man lige har fået styr på at holde ordentlig fast på garnet med den modsatte hånd.

overfladen på clover soft touch og clover amour

Andre hæklenåle giver lidt modstand, når man hækler. Det kan gøre at man umiddelbart har lidt bedre kontrol over maskerne, da de ikke så nemt glider af nålen. Aluminium og poleret træ giver mindre modstand end stål og akryl (plastik).

Hæklenålene kommer også med forskellige overflader på skaftet. Nogle håndtag er af hård plastik eller træ, mens andre har en form for gummi- eller silikonebelægning som kan føles ret speciel, men som har den fordel at hæklenålen nærmest klæber til hånden.
På billedet herunder ses mine ergonomiske hæklenåle i størrelse 2,5. Nummer to fra højre er hjemmelavet med fimo-ler :-)

materialer som hæklenåle er lavet af

Inden du vælger hæklenåle, kan det altså være godt at tænke over hvilket garn du hækler mest i, om du lægger vægt på at hækle hurtigt og om du bryder dig om fornemmelsen af gummi.

3. Hæklenålens hoved og hals

Noget der tidligere undrede mig er at hæklenåle ikke nødvendigvis har den samme størrelse hoved, selvom der står den samme størrelse i mm på nålene. Det skyldes at størrelsen på hæklenålen ikke afgøres af hovedet, men af stangen lige under hovedet. Så nogle mærker af hæklenåle har bare generelt større hoveder end andre. (Læs om nogle af de forskellige mærker i indlægget her).

Toppen af hæklenålens hoved kan være mere eller mindre spids eller rund. Og stedet under dens “hage” kan ligeledes være mere eller mindre dybt eller kroget. Det har betydning for hvordan maskerne formes og hvordan hæklenålen fanger garnet. Krogen har også betydning for hvor nemt det er at få fat i garnet og for hvorvidt hæklenålen har tendens til at smutte ind mellem trådene i garnet og splitte det. Hvis din hæklenål splitter garnet kan du prøve at tage en med en mindre kroget hage og et rundere hoved.

hæklenåles forskellige hoveder

Lige eller buet hals

Der er forskel på hvordan hæklenålenes stang er formet på det stykke som udgør “halsen”. Groft sagt findes der buede og lige stænger, men mange befinder sig et sted midt i mellem. Fx dem på billedet herover.

På en del af de almindelige billige hæklenåle går stangen lige op og har en kantet form, men på de fleste ergonomiske nåle snævrer den lidt ind lige under hovedet.

Med en lige hæklenål har maskerne tendens til at blive større end med en buet, hvor løkken bliver mindre i det øjeblik den glider hen over halsen. Mange nybegyndere kommer til at stramme garnet for meget eller hækler uens masker. Her kan det hjælpe at øve sig med en relativt stor og lige nål som forhindrer løkkerne i at blive bittesmå mens man laver maskerne.

Den store forskel på hæklenålenes hoved og hals er altså om stangen er lige eller buet og om hovedet er rundet eller spidst og kroget. En vis grad af buethed er en fordel hvis man vil have lidt tempo i sin hækling.

Inden du vælger hæklenål kan du prøve at lægge mærke til halsens form og overveje om du vil gå efter relativt store eller relativt små hoveder på hæklenålen.

Du kan læse mere om de forskellige mærkers egenskaber i mit indlæg om billige ergonomiske hæklenåle.

 nogle af mine hæklenåle

Vigtigt!

Tekster fra min blog må ikke kopieres af hensyn til ophavsretten. Du er selvfølgelig velkommen til at bringe et kortere citat med kildeanvisning. Du skal bare bruge deleknapperne herunder eller kopiere og indsæt denne adresse et andet sted på nettet: http://lityfa.dk/hvilke-haeklenaale/