Jeg tror ikke at der er mange selvlærte hæklere der tænker over hvordan de egentlig holder på hæklenålen. Altså lige indtil man opdager at andre hækler på en anden måde end en selv eller nogen siger, at man holder forkert. Det var sådan jeg fandt ud af at nogle tager knivgreb på hæklenålen, mens andre holder på den som på en blyant. Derimellem findes der endda en hel masse forskellige variationer. Det tager kun et kig på tilfældige hæklevideoer på Youtube at konstatere at folk hækler på ret forskellige måder.

knivgreb eller blyantsgreb

Selv holder jeg mest som på en kniv. Det ser ud som på billedet herunder:

knivgreb på hæklenålen

Jeg holder med pegefingeren tæt på hæklenålens hoved, men der er også nogle som beholder alle fingrene på håndtaget. Jeg bruger lillefingeren og pegefingeren til at styre med og enden af hæklenålen stikker ud under håndfladen. Hvorfor jeg holder sådan, ved jeg ikke. Jeg lærte at hækle ved at kigge på hæklepiktogrammer, hvor håndstillingen ikke er vist.

Blyantsgrebet – den “rigtige” måde at hækle på?

Efter at jeg opdagede blyantsgrebet har jeg også prøvet om jeg kan hækle på den måde. Men jeg synes ikke rigtig at jeg kan få det til at fungere med amigurumi som er det, jeg hækler mest af.

blyantsgreb på hæklenålen

Her er min version af blyantsgrebet. Så vidt jeg kan forstå er det den måde man hækler på, hvis man har lært det i skolen eller af nogle fra den ældre generation. Det går for at være “den rigtige måde” at holde på, da det skulle være mere ergonomisk korrekt, men jeg synes nu ikke det føles sådan.

Måske har det noget at gøre med at man tidligere meget hæklede fine duge og den slags i meget tyndt garn og med bittesmå hæklenåle? Der kan det måske være en fordel at holde som på en blyant. Men med større hæklenåle og især de helt store til stofgarn tænker jeg at knivgrebet må være at foretrække? Der kan måske også være nogle kulturelle årsager til at knivgrebet ikke har været acceptabelt før i tiden. Måske var det ikke så velset for kvinder at have for store armbevægelser – bogstavelig talt? 😉

Anyway, jeg synes selvfølgelig at man skal holde som på en blyant eller som på en kniv og med venstre eller højre hånd, som det passer en bedst. Men det er lidt upraktisk at en del hæklenåle tilsyneladende er designet til dem, der tager blyantsgreb. Læs evt. mere om det i indlægget Clover Soft Touch eller Clover Amour?

instagram kan man bruge hashtagget #iholdmyhooklikethis og vise eller se billeder af hæklende hænder. Prøv at kig. Det er sjovt at se!