Farveskift er et ømt punkt, når man hækler rundt i spiral, for det er svært at få farveskiftet helt jævnt og pænt. I en periode undgik jeg faktisk helst farveskift, fordi jeg ikke syntes det blev rigtig godt.

Men der findes heldigvis (mindst) 3 forskellige metoder som man kan bruge alt efter hvor i det hæklede, farveskiftet skal være, hvor ofte der er farveskift og hvordan man gerne vil have overgangen til at se ud. Det bedste farveskift afhænger således af hvad man skal lave (der er ikke altid  grund til at lave et helt usynligt farveskift).

1. Farveskift i sidste maske

Som udgangspunkt kan man bruge denne metode og få et rimelig pænt farveskift. Det er ikke perfekt, men absolut hæderligt og man kan ofte nemt skjule overgangen. Fx kan man montere en amigurumis arm, så farveskiftet vender indad mod kroppen og stort set ikke ses.

Metoden går ud på at man hækler hen til dér hvor man vil skifte farve (typisk ved begyndelsen af en omgang). I den sidste maske inden farveskiftet skal begynde laver man en maske på helt normal vis, men med både den gamle og den nye farve garn. således:

Stik nålen gennem næste maske, fang garnet og træk tråden igennem masken. Der er nu to løkker på nålen. Tag det nye garn og sno det om nålen. Træk det nye garn gennem begge løkker. Der er nu èn løkke tilbage på nålen. Lav en kædemaske som den første maske med den nye farve (ikke for stramt, du skal kunne hækle i den i næste runde).

farveskift

Her er en video af Too much Tulle som viser hvordan sidste maske hækles med to forskellige farver garn. I videoen laves der ingen kædemaske ved farveskiftet hvilket jeg vil foreslå når man hækler rundt.

2. Skarp overgang

Man kan lave en skarp overgang med en metode, som jeg bl.a. har brugt i opskriften på en lille hæklet gnom. Her skifter du (som i den  første metode) garn ved sidste maske og der hækles nu en omgang med kædemasker og herefter en omgang med fastmasker i bagerste maskeled. Denne metode egner sig godt til overgange som skal være tydelige og markerede. Fx overgangen mellem en sweater på et tøjdyr og dets hænder.

bens-skarpt-farveskift

skarpt farveskift i hækling

 3. Den usynlige metode

Sidst men ikke mindst vil jeg gerne fremhæve June Gilbanks usynlige metode. Den er mere besværlig end de andre, da man bl.a. skal klippe garnet og stikke hæklenålen ind fra bagsiden, men den er faktisk så godt som usynlig. Se hende demonstrere og sammenligne metoden (A) med andre metoder i videoen herunder:


Hvis du kender nogle gode metoder vil jeg meget gerne høre om dem! Brug gerne kommentarfeltet herunder.