Udtagninger og indtagninger er essentielle i amigurumi, da det giver figurerne deres form. Ved at eksperimentere med antal og placering af indtagninger og udtagninger kan man ændre en grundlæggende form til en mere avanceret. Fx kan en tube blive til en banan og en bold kan blive til et hoved med næse og kæber.

amigurumi hovedform

Udtagning [udt.]

Du tager ud ved at hækle to masker i én maske. Altså du hækler bare to gange i den samme maske. Så enkelt er det. I en opskrift kan der fx stå:1 udt.“, så hækler du to masker i den næste maske eller “3 udt.”, så skal du hækle to masker i hver af de næste tre masker.
Hermed øges antallet af masker på omgangen. Fx øger man typisk fra 6-12-18-24 osv. efter 6-tabellen for at lave første halvdel af et figurs hoved.

På engelsk er forkortelsen [inc] for “increase”

Indtagning [indt.]

Indtagninger mindsker antallet af masker på omgangen. Du tager typisk ind ved at hækle to masker sammen gennem forreste maskeled. Det kaldes også for ‘usynlig indtagning’. Hvis du ikke er sikker på hvad forreste maskeled er kan du læse om det i indlægget forreste og bagerste maskeled. Men du kan også bare se videoen herunder, som viser hvordan man laver  usynlige indtagninger.

På engelsk er forkortelsen [dec] for “decrease” og “front loop” er ordet for forreste maskeled.