*Siden opdateres med en oversigt over de symboler man bruger når man hækler efter diagram*

Her er en oversigt over det ‘hæklesprog’ og de masker og symboler, man typisk bruger i hækleopskrifter på engelsk og dansk.
Der findes talrige forskellige hæklemasker, men i amigurumi bruger man meget ofte bare fastmasker. De er nemlig ret tætte sammenlignet med stangmasker og det er vigtigt i amigurumi, da man ikke ønsker at fyldet skal kunne komme ud gennem hullerne i det hæklede.
Af samme grund hækler man også lidt fastere eller vælger en mindre hæklenål end man typisk ville gøre, hvis man fx hæklede et tæppe eller noget beklædning.

Hæklemasker

m = maske (en hvilken som helst maske) [stitch, s]
lm =luftmaske [chain stitch, cs]
km =kædemaske [slip stitch, ss]
fm = fastmaske [US: single crochet, sc/UK: double crochet, db]
hstm = halv stangmaske [US: half double crochet, hdc/UK: half treble, htr]
stm = stangmaske [US: double crochet, dc/UK: treble, tr]

På billedet herunder ses højdeforskellen på disse almindelige masker:

forskellige masker

Fra højre mod venstre er der (i det mørkeblå garn): 4 stangmasker (stm), 3 halvstangmasker (hstm), 2 fastmasker (fm) og 1 kædemaske (km).

En guide til hvordan man laver de forskellige masketyper finder du her (forklaret med illustrationer) og her (vist med videoer). (Siderne åbner i et nyt vindue).

 Symboler i opskrifter

*…* X … = Stjerner i en opskrift betyder “gentag” [gent.] det der står mellem * og * et vist antal gange (som regel er det resten af omgangen/runden). I nogle opskrifter bruges der parentes i stedet for stjerner.

(…) = tallet i parentes efter hver linje i en opskrift angiver hvor mange masker der skal være, når omgangen/runden er hæklet.