Elsker du også mumitroldene? Jeg har hæklet en mumitrold og lavet en guide som viser, hvordan du kan hækle din egen efter en gratis svensk opskrift. Find min hækleguide herunder.

hæklet mumitrold

Sammen med en af mine søstre har jeg et særligt forhold til mumitroldene og de andre figurer i Tove Janssons finurlige og melankolske univers. (Læs om hende på tovejansson.com) Jeg har fået læst bøgerne højt som barn og genlæst dem som voksen, ligesom jeg har besøgt mumidalen i Naantali og mumimuseet i Tampere (Se museets side, Muumilaakso. Det er et besøg værd, hvis du kommer til Finland). Selvfølgelig har jeg mumikopper og en hel del af det andet merchandise som er kommet til efter at mumitroldene er blevet lidt af en salgsvare. Og jeg har naturligvis også hæklet adskillige mumitrolde, heriblandt en mumimor med taske og forklæde (som kan ses på min instagram). Her kommer endnu en mumitrold:

Tove Jansson biografi og en hæklet mumitrold

Der findes en svensk opskrift på Crochet.amigurumi.blogg.se som jeg synes ligner ganske godt og har en god størrelse. På Facebook har jeg mange gange hjulpet nogen med at forstå opskriften. Derfor har jeg lavet en lille guide til de ord og hækleudtryk i opskriften, som lader til at kunne drille danskere samt taget billeder af, hvordan jeg har monteret nogle af de forskellige dele.

Guide til opskrift på hæklet mumitrold

Mumitrolden kan hækles i spiral eller i omgange der afsluttes med en kædemaske. Jeg foretrækker at hækle i spiral, da man så undgår en synlig søm op gennem det hæklede.

Til mumitrolden på billedet har jeg brugt bomuld 8/4 samt en hæklenål str. 2.0. Det giver en figur på ca. 12 cm. Det går fint at hækle mumitrolden i andet garn som fx akryl eller strømpegarn, det har jeg før gjort. Det skal blot være garn som egner sig til amigurumi, dvs. holder faconen og altså ikke er for elastisk. (Læs evt. om amigurumi i indlægget Amigurumi -hvad er det?).

Der går ikke meget garn til en mumitrold. Under et halvt nøgle bomuld.

den hæklede mumitrold set forfra

Svenske ord og hækleudtryk

Virka: hækle
Varv: omgang/runde
Rad: række
Lämna: efterlad
Börja: begynd
Upprepa: gentag
Hjässan: toppen af hovedet

Enkelt varv: hækl “lige op” dvs. en omgang uden indtagninger eller udtagninger.
Tills (tilsammans): sammen dvs. 2 fm sammen/1 indtagning

Opskriften finder du her: Flodhäst/mumin mönster.

Montering

Jeg har adskillige usamlede mumitrolde liggende i kassen med Ufærdige Objekter (UFO’er), for den er lidt af en prøvelse, hvis man hører til dem der ikke ligefrem er begejstret for montering af små dele. Når jeg endelig får taget mig sammen synes jeg nu ikke det er så galt. Det er faktisk sjovt at give dem liv og udtryk.

mumitroldens dele

Tip til montering

Armene kan hækles på i omgang 26 af kroppen. Det har jeg ikke gjort på denne her, men det bliver faktisk pænere og så er der to dele mindre at sy. Jeg putter kun fyld i den nederste del af armene og hæfter dem desuden på siden af kroppen med nogle få sting, da de ellers har tendens til at stritte.

Ørerne syr jeg på i omgang 2 fra toppen af hovedet og der er 1 maske i mellem dem. Jeg folder ørerne for at de skal blive mere ja, øreformede.

Hovedet og nakken skal man arbejde lidt med for at undgå at mumitrolden bliver duknakket. Jeg tæller mig frem til stedet mellem omgang 9 og 10 fra toppen af hovedet og syr det fast på kraven i nakken her. Der står i opskriften at man skal starte fra forsiden, men jeg synes det er nemmere at starte omvendt.

hovedet monteres

Inden hovedet sys helt på er det en god idé at efterfylde halsen og det øverste af kroppen, men igen: Pas på den ikke bliver duknakket.

mumitroldens hals

Jeg fæstner desuden mulen til mumitroldens brystkasse med et enkelt sting eller to.

Fødderne har jeg denne gang valgt at sy sammen og derefter har jeg syet dem fast på kroppen. Jeg synes at fødderne i opskriften er lidt for store, men jeg har ikke ændret dem i denne version, da den er lavet af en gammel UFO.

mumitroldens fødder

Brug knappenåle til at placere fødderne og holde dem fast mens du syr. Jeg syr hele vejen rundt, men kun gennem bagerste maskeled. Så synes jeg at sømmen bliver pænest.

fødderne sys på mumitrolden

Øjnene broderer jeg på med sytråd. Jeg starter med et sting henover 3 masker lige i overgangen mellem mule og pande og syr i alt 5 sting for at danne hvert øjes omkreds (forestil dig at du tegner – syr- et lille hus med skråt tag). Der er ligeledes 3 masker mellem hvert øje og højden på dem er 3 omgange.
Forslag: Hvis du vil have en mumitrold som minder mere om dem i tegnefilmene kan du evt. lave ovale øjne af hvidt og blåt filt og lime dem på.

hæklet mumitrold klatrer ud af Tove Janssons bog, Kometen kommer.

 Nyd din hæklede mumitrold!

 

Vigtigt!
Undlad venligst at kopiere tekster eller billeder fra min blog af hensyn til ophavsretten. Del i stedet indlægget gennem et link eller ved at bruge deleknapperne herunder.

God hæklelyst!