Jeg hører ikke til de meget “hellige”, hvad angår økologi og garn. Faktisk er jeg lidt for nem at friste, hvis jeg kommer forbi noget billigt og lækkert garn på min vej. Men jeg tænker da mere og mere over det, særligt når jeg hækler til de mindste, da deres hud er så sart og de sutter på alting.

Vi skal jo passe på planeten og hinanden, og arbejderne i tekstilindustrien lider slemt under at blive udsat for de farlige stoffer i produktionen. Derfor slår jeg gerne et lille slag for genbrugsgarn, Oeko-Tex og økologisk garn her på bloggen.

Oeko-Tex og genbrugsgarn fås endda billigere end garn fra fx Søstrene Greene, og kvaliteten er væsentlig højere. Du kan evt. læse om det i indlægget Hvor er bomuldsgarn billigst?

Nogle gange har jeg været så heldig at finde billigt økologisk bomuld i Netto, men det er ikke noget de fører på fast basis, så jeg har afprøvet forskellige mærker fra netbutikkerne. Dem kan du læse om herunder.

Økologisk bomuldsgarn i “almindelig” tykkelse (8/4)

Senest har jeg hæklet sutteklude af noget virkelig lækkert, blødt og stærkt 100 % bomuldsgarn der hedder Alba. Prisen på Alba-garnet varierer, men det er typisk 36,- kr. for et nøgle fx her hos Hobbii eller her hos Rito. På Woolspire kan du få det til ca. 25,- kr. på tilbud, men de har ikke så stort et farveudvalg på lager.

Alba er i tykkelse ligesom fx Safran fra Drops, som det minder en hel del om. Altså er et nøgle garn 50 g/ca. 160 m (8/4) og det hækles med en hæklenål str. 2-2, 5 (ved amigurumi) og 3-3,5 (til beklædning mv.).

sutteklude i økologisk bomuldsgarn

Alba-garnet kommer i nogle virkelig smukke farver, der er både klare og støvede farver, og garnet er ligesom både mat og glansfyldt på samme tid. Der er 35 forskellige farver, men man skal lige være opmærksom på at butikkerne kalder dem lidt forskellige ting (fx råhvid vs naturhvid, lys grøn vs lime osv.). Gå derfor efter farvekoden, som er et “e” efterfulgt af et tal.

Et billigere (men godt!) alternativ

Mayflower øko cotton 8/4 er et billigere alternativ til Alba-garnet. Det koster lige nu 18 kr. for et nøgle hos Filato lige her. Hos Rito koster det samme garn 19,- 20,- kr. og Ritos garn finder du på denne side.

Mayflower øko er en lille smule tyndere (50 g/170 m) end Alba. Jeg synes det er et meget lækkert, blødt garn, og det er egyptisk bomuld, som er slidstærkt, da det har lange fibre. Der er godt nok ikke lige så mange farver (20 forskellige) som ved Alba, men der er bl.a. en gul (som kan være en lidt svær farve at finde) og så er der en utrolig pæn mellemgrå (farvekode:04) som du kan se på bamsen herunder.

Hæklet bamse Belindas bamse

Tykt økologisk bomuldsgarn

Af det lidt tykkere økologiske bomuldsgarn har jeg indtil videre kun prøvet at købe en slags. I hvert fald fra danske butikker. Den er også fra Mayflower og hedder Mayflower Life. I tykkelse ligger det mellem Safran og Paris fra Drops, idet et nøgle på 50 g indeholder ca. 110 m. Jeg har hæklet en Kay Bojesen abe i det med en hæklenål str. 2,5, hvor man til tøj og tæpper mv. ville bruge nål str. 3-3,5.

Mayflower Life koster 22,- kr. pr. nøgle her hos Rito lige nu (29/3-men det er et tilbud, så det kan ændre sig ). Ranglen herunder har jeg lavet i bomuld 8/4 lagt dobbelt. Men den vil også være rigtig god at hækle i den brune farve fra Mayflower Life.

hækledesign

Priserne i indlægget er set den 29/3 2016 og kan ændre sig. Besøg forsiden af bloggen, hvis du vil finde opskrifter på de figurer, som er vist her på siden. God fornøjelse!