Der er da ikke ret og vrang i hækling – eller er der? Jo, det er der faktisk, når man hækler rundt som ved amigurumi. Men mange ved det ikke og ofte har det heller ingen betydning om man hækler på “vrangen”. Figuren får blot et lidt mere loddent udtryk end hvis den havde haft retsiden udad.

Hvorfor skelne mellem ret og vrang i hækling?

Der er altså ikke en “rigtig” og en “forkert” side af amigurumi, men bruger man opskrifter vil de være skrevet ud fra, at man skelner mellem ret og vrang. Så det er praktisk at kende forskellen. Og det kan altså også godt have en betydning. Eksempelvis hvis man skal hækle i kombinationer mellem forreste og bagerste maskeled (Det gælder fx for min hæklede alf). Eller lave de lidt mere komplicerede farveskift.
Desuden bliver (usynlige) indtagninger mindre synlige, når retsiden vender udad og dermed får det hæklede en mere jævn struktur. På billedet herunder ses retsiden til venstre og vrangsiden til højre:

ret-vrang-amigurumi-close
Sjovt nok synes jeg umiddelbart at det er vrangsiden der ser mest “rigtig” ud. Her danner maskerne et fint diagonalt mønster på skrå gennem det hæklede. På retsiden dannes der horisontale linjer, og her fremstår maskerne som små “V’er”. Retsiden er glattere at røre ved end vrangsiden som er mere lodden eller “uldet” i det.

Hvordan hækler man på retsiden?

Når man starter med at hækle fx et hoved til en bamse vil man begynde indefra centrum, typisk med en magisk ring. Man hækler automatisk på retsiden, som er den side, man stikker hæklenålen ind i maskerne fra og altså kigger på, når man hækler.

flad cirkel retsiden

Efter nogle runder vil det hæklede begynde at kurve og nu vil retsiden være indvendig og vrangsiden vil være på ydersiden. Man stikker altid hæklenålen ind i maskerne fra retsiden, men den er nu på indersiden af kuplen, og fortsætter man på denne måde vil det se ud som på billedet herunder:

vrangsiden af amigurumi

Hvis man vil undgå at vrangsiden kommer udad i det færdige arbejde skal man derfor huske at vende kuplen inden man lukker den. Jeg har vænnet mig til at vende det hæklede allerede efter et par runder. Dvs. at jeg hækler ved at stikke hæklenålen i maskerne fra ydersiden. For mig ser kuplen altså sådan ud:

retsiden af amigurumi

Jeg har hæklet enkelte ting med vrangsiden udad fordi jeg syntes det passede til figuren at være lidt fluffy (det kan være smart hvis man gerne vil børste den, så den får en slags pels). Men som regel hækler jeg ikke på vrangen. Hvad med dig?


Her har jeg fundet en video som viser forskellen mellem ret og vrang mens der hækles: